Informacja o inicjatywie:
Grudzień jest miesiącem poszukiwania odpowiednich gospodarstw, a następnie przez cały 2025 rok będziemy regularnie przeprowadzali pomiary i zbierali dane odnoszące się do ważnych aspektów uprawy żywności – wysokość polonów, ilość używanych (jeśli w ogóle) nawozów, ilość wytworzonej materii organicznej (odpady), ilość zużytej wody do nawadniania, itp. Kwestionariusz jest szczegółowy i dopasowany do poszczególnych typów Rolnictwa Miejskiego jakie przyjęliśmy w naszej metodologii pracy (podział zaproponowany przez naukowców Uniwersytetu w Wageningen, Holandia)
Dzięki tej metodzie pozyskiwania danych możliwe będzie:
1. Porównanie śladu środowiskowego w systemach rolnictwa miejskiego
2. Zidentyfikować główne czynniki przyczyniające się do powstawania śladu środowiskowego w każdym gospodarstwie
3. Stworzenie bardziej wiarygodnego porównania z LCA rolnictwa wiejskiego.
Gromadzenie danych rozpocznie się pod koniec 2024 r. i na początku 2025 r., uzyskując informacje o infrastrukturze gospodarstwa, zasobach i emisjach przez jeden rok (2025).
Uczestnictwo jest otwarte dla wszystkich typów gospodarstw rolnych na obszarze miejskim i okołomiejskim, a do końca projektu wszystkie uczestniczące gospodarstwa:
– Określą ślad środowiskowy swojej działalności na okres jednego roku w celu zgromadzenia wiedzy na temat wkładu gospodarstw miejskich i podmiejskich w emisję gazów cieplarnianych.
– Dostarczą użytecznych informacji na temat swojego śladu CO2 w celu porównania z innymi działaniami, a także informacji na temat potencjalnych usprawnień.
– Będą miały przeprowadzoną analizę środowiskową swojej działalności, która może pomóc w uzyskaniu określonych certyfikatów dla swoich produktów bez konieczności płacenia zewnętrznym konsultantom.
Osoby chętne do wzięcia udziału proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego do 20.12.2024
Kontakt w sprawie udziału w badaniach: monika @ eko.org.pl
Źródło: Fundacja EkoRozwoju