W ramach projektu w wybranym budynku wielorodzinnym (na klatce lub innych przestrzeniach wspólnych) umieszczone zostanie 20 kabin hydroponicznych do uprawy żywności, z których będą mogli korzystać jego mieszkańcy.
Innowacyjne kabiny będą zasilane:
- energią z instalacji fotowoltaicznej,
- wodą z instalacji odzyskiwania wody deszczowej.
Nabór na gospodarzy hydroponicznych upraw, skierowany do wspólnot/spółdzielni z zachodnich powiatów województwa mazowieckiego (w tym Warszawy) oraz z województwa łódzkiego, trwa do dnia 30.01.2023.
Cele projektu:
- Zapewnienie nowatorskich, społeczno-technologicznych rozwiązań zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w kierunku zrównoważonego, inteligentnego miasta przyszłości poprzez angażowanie społeczności lokalnych do samodzielnej produkcji żywności oraz zmiany zachowań gospodarstw domowych w celu:
- poprawy zdrowia
- ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i marnotrawienia energii
- poprawy integracji społecznej i zwiększenia świadomości ekologicznej mieszkańców.
- Opracowanie innowacyjnego hydroponicznego systemu do samodzielnej produkcji żywności, który zostanie zainstalowany w korytarzach budynków, aby zapewnić mieszkańcom zrównoważoną żywność.
- Zaprojektowanie, wspólnie z gospodarstwami domowymi, zestawu innowacyjnych narzędzi (gra i aplikacja) w celu usprawnienia oceny wpływu SmartFood na zmieniające się nawyki żywieniowe i ograniczanie marnowania żywności.
- Ocena wpływu interwencji społeczno-technologicznej związanej z produkcją i konsumpcją żywności na poprawę spójności społecznej i relacji międzyludzkich we wspólnocie sąsiedzkiej.
- Opracowanie opartych na dowodach zaleceń w zakresie polityki ekologicznej produkcji i konsumpcji żywności, aby zapewnić, że przyszłe instrumenty polityczne odzwierciedlają wizje obywateli dotyczące miasta przyszłości.
Więcej informacji o projekcie znajdą Państwo pod adresem: https://smartfood.city/pl/