Pomidor - popularny obiekt inżynierii genetycznej
Roślina o takim znaczeniu żywieniowym i gospodarczym jest niestety bardzo interesującym obiektem do uprawy przemysłowej i inżynierii genetycznej. Pomidor FlavrSavr – pomidor, który był pierwszą komercyjną, zmodyfikowaną genetycznie rośliną uprawną i jadalną dopuszczoną do spożycia przez ludzi na rynku amerykańskim, dopuszczony do sprzedaży w 1994 r. Kariera rynkowa dość krótka ze względu na rosnące koszty produkcji oraz zdecydowanie gorszy smak. Idea była prosta: pomidor miał być świeży przez wiele tygodni, gwarantując w ten sposób dalsze szlaki spedycyjne towarów. Rządza zysku sprawiła, że genetyka zagościła w technologii żywieniowej na dobre – lecz pamiętajmy – długie szlaki spedycyjne towarów powodują duże obciążenia klimatu > CO2 emitowane podczas jego transportu wpływa na jego degradację. Dlatego ważne – wspierajmy produkty lokalne. Kierujmy się przy zakupie pomidorów nie tylko jego ceną, ale również jego krajem pochodzenia – im dalej od Twojego miejsca zamieszkania – tym bardziej szkodliwy dla środowiska.
Pomidor dzisiaj
Pomidor stał się w XXI najpopularniejszym warzywem na świecie. Wśród wielu krajów na świecie trzej najwięksi producenci pomidorów to Chiny, Indie i Stany Zjednoczone. Największymi eksporterami pomidorów na świecie są Holandia, Meksyk i Hiszpania. Pomidor występuje zarówno w formie świeżej jak i przetworzonej. Za sukcesem przetworzonego pomidora – czyli keczupu – stoi głównie rynek fast food, który od 60 lat ubiegłego stulecia jest nieodłącznym jego składnikiem.
Pomidorze – za co Ciebie cenimy?
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pomidorów można przypisać ich bogactwu witamin i składników odżywczych m.in. imponującej zawartości witaminy A, witaminy C i K , a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Są bogate w białko i błonnik. Pamiętaj jednak, że ilość jedzonych pomidorów powinna zostać skonsultowana z lekarzem, żeby mogła się wpisać w Twoją zbilansowaną strategię żywienia.
Informacje tę otrzymujesz od nas w ramach prowadzonego przez Instytut na rzecz Ekorozwoju projektu "#klimaSENIORE - aktywizacja seniorów na rzecz klimatu", który jest realizowany w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Dowiedz się więcej o projekcie #klimaSENIORE